Udruženje trenutno broji 64 člana, iz Dolova, Pančeva, Deliblata, Straog Tamiša, Beograda i drugih mesta.

Osnovni cilj je popularizacija gajenja vinove loze i pravljenja domaćeg vina na tradicionalni način kao i vraćanje “stare slave” Dolovu, kao jednom od važnih vinarskih područja iz sredine prošlog veka.  

Organizuju se predavanja o vinarstvu i vinogradarstvu, posete vinskim podrumima i vinogorjima, prezentacije i promocije na raznim skupovima i sajmovima, sa uspehom učestvuje na takmičenjima vina i organizuje tradicionalnu manifestaciju – Vinarijadu u Dolovu.

Od 2009. godine Udruženje vinogradara i vinara  poseduje 30 ari vinograda u vlasništvu i proizvodi sopstveno vino “Sveti Trifun”.

Udruženje je osnovano  davne 1998. godine, od strane grupe entuzijasta, boema i ljubitelja dobre kapljice,  u Centralnoj kafani “Banat” u Dolovu. Godinama su se oni okupljali o Svetom Trifunu, da se druže i ocene ko je napravio najbolje domaće vino.

Zvanična Osnivačka skupština Udruženja proizvođača i ljubitelja vina “Sveti Trifun” održana je 17.01.2001. godine u Bifeu “Laki” u Dolovu. Osnivački odbor činili su:

Pejčić Lazar

Zarić Milorad

Jovčevski Aleksandar

Dangubić Slavko

Sinadinović Milan

Šuljagić Miladin

Damjanac Dragutin

Nikolić Milodrag

Petar Mamula

Žužić Miroslav

Maletić Miladin

2005. godine, izvršena je preregistracija u Udruženje ljubitelja domaćeg vina “Sveti Trifun”, da bi kasnije dobilo sadašnji naziv Udruženje vinogradara i vinara “Sveti Trifun” Dolovo.